werkwijze

Na een aantal zeer geslaagde complete renovaties realiseerde Bram zich dat hij ondanks de successen toch nog iets mist in het hele verbouwingsproces: de totale vormgeving. Een woning die een ander decennia geleden al eens heeft ontworpen met liefde en aandacht renoveren en verfraaien is prachtig werk, maar zou het niet nog leuker zijn om zelf het complete object gestalte te geven? Een nieuw idee is geboren.

Alles begint bij de kavel, de plek waar het allemaal gaat gebeuren. Met alle aspecten van de betreffende kavel in gedachten begint het creatieve proces bij Bram en z’n team. De beschikbare ruimte, de ligging van de kavel, de directe omgeving en tal van andere factoren dragen bij aan dit proces tot uiteindelijk een ‘eurekamoment’ zich aandient: de ruwe vormen van wat er ongeveer gaat komen dienen zich aan. En zoals dat met alle goede ideeën gaat ontstaat er een periode van peinzen en plotten, schaven en schuren, uitvlakken en opnieuw beginnen voorafgaand aan het eindresultaat: een bouwtekening om spontaan verliefd op te worden.

Dit creatieve proces speelt zich overigens niet in volstrekte stilte of afzondering af. Integendeel, het vindt plaats op het snijvlak van aspecten als bewonerswensen, bouwtechnische mogelijkheden en materiaalkeuzes, waarbij tegelijk intensief contact onderhouden wordt met welstandscommissies en andere vergunningverleners. Op die manier ontstaat een bouwplan dat niet na voltooiing als volslagen verrassing bij een gemeentelijke of provinciale overheid ‘over de schutting’ wordt gegooid, waarbij het maar weer afwachten is of er toestemming voor komt. In het hele proces zijn alle benodigde instanties al gehoord en is met hun wensen en aanbevelingen rekening gehouden. Deze werkwijze blijkt in de praktijk voor alle betrokkenen bijzonder prettig te werken. Teleurstellingen worden voorkomen en de benodigde tijd voor vergunningaanvraag kan sterk worden ingekort. En waarom ook eigenlijk niet? Het is zo’n kleine moeite om gewoon rekening te houden met elkaar en eenieders wensen en meningen te respecteren. Zo werken Bram en z’n team, en zo zijn ze op hun best.

Het uiteindelijke bouwproces is de kroon op deze uitermate gedegen voorbereiding. En tegelijk ook een feestmoment: na soms maandenlang overleggen, zoeken naar geschikte materialen, controleren of alles echt zo uit zal pakken als het is gepland breekt het moment aan waarop het team heeft zitten wachten: aanpakken. En dan blijkt dat er eigenlijk weinig verandert: hetzelfde team dat eerst met tekeningen liep, loopt nu met stenen en steigers. Van het allereerste idee tot en met de laatste steen blijven Bram en z’n team trouw aan het project: wel zo handig want zo worden er geen onrealiseerbare plannen gesmeed. Alles wat op de tekening staat is doordacht door degenen die het ook in de praktijk gaan brengen. Geen vertaalslag van architect naar bouwer met alle risico’s op miscommunicatie: van oorspronkelijk idee tot en met de oplevering door een team. Een betere garantie voor een perfect resultaat en realisering van alle woonwensen kan een mens zich niet wensen.